„Справедливост за Видин“ откри клуб в къщата на Боян Чонос

„Има голям знак в мястото, в което се открива клубът, защото политиката не може да се откъсне от историята“, каза председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков, който бе гост на откриването на офиса на „Справедливост за Видин“.

Клубът се помещава в къщата на Боян Чонос – студентът по право в Софийския университет, който 22-годишен е обесен заради идеите си през 1943 г.

Димитър Велков обясни, че клубът ще е място за срещи, дискусии и културни събития и в него са добре дошли всички. Той припомни на присъстващите как се е стигнало до създаването на групата общински съветници от „Справедливост за Видин“:

„На 29 октомври 2019 г. като водач на листата на коалиция „БСП за България“ поех ясни и конкретни ангажименти към вас. Ангажименти, които могат да се реализират, когато една партия или коалиция е на власт. Вотът на избирателите преди четири години ни отреди мястото на опозиция. Въпреки че можехме да влезем в управлението, отказахме участие в задкулисни договорки, каквито ни бяха предлагани нееднократно: от сформирането на Общинския съвет през ноември 2019 г. до последните месеци от изтичащия мандат.

Съображенията ни за това бяха принципни, въпреки желанието на част от колегите от БСП да се включим негласно в управляващото мнозинство около кмета д-р Цветан Ценков - местната коалиция СДС (НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР), ГЕРБ, ДПС, Атака. Ние отказахме да участваме в порочния бизнес модел на управление на Община Видин, в който едни и същи лица повече от 20 години са на власт и чиито резултати са задълбочаване на демографската, икономическата и социалната криза.

Нашата политика е последователна и не сме я променяли според конюнктурни съображения, временни сглобки или частни интереси. Това е и една от причините преди една година да напуснем БСП – не само поради обезличаването на идейната идентичност, подмяната на ценностите и превръщането на партията в говорител и защитник на бизнеса, което се случи на национално ниво, но и поради натиска, който ни бе оказван, за съглашателска политика с десницата на местно ниво. Като група общински съветници, обединени около желанието ни за „Справедливост за Видин“, останахме верни на принципната си позиция и на разбирането ни за морал и почтеност в политиката.“

Велков потвърди, че формацията ще участва в местните избори с листа за общински съветници, кандидат за кмет на Община Видин и кандидати за кметове на населени места.

„Важното е някой да носи огъня и смятам, че от това място с общинските съветници от „Справедливост за Видин“, част от които ще се явят на местните избори, огънят ще бъде носен в името не само на историята, а в името на онези кратки послания: Свобода, Справедливост, Солидарност, заради които милиони хора са давали живота, времето и силите си“, каза Миков.