Шаманско погребение озадачава археолозите (видео)

Шамански погребения от бронзовата епоха, открити в Уст-Тартас в Новосибирска област на Руската федерация, са уникални, пише The Siberian Times. Могилните погребения от Одиновската култура са открити от археолози през миналата година. Най-голямо впечатление сред тях прави погребението на шаман, в което е открита странна „дреха“, изработена от птичи клюнове и черепи. В западните медии тази конкретна находка веднага беше наречена „BirdMan“, т.е. – „човекът-птица“.

Изследователят от Новосибирския институт по археология и етнография Лидия Кобельова категорично заявява, че „в рамките на Одиновската култура в Западен Сибир до този момент няма направени други подобни находки“.

Най-вероятно това е ритуален шамански костюм. Специалистите предполагат, че десетките клюнове, от които е „ушит“, са на жерави или чапли. Но остава неясно как клюновете са били закрепени към тъканта – в тях не са открити никакви отверстия, през които да са били зашити.

Близо до погребението на шамана са открити детски погребения, в които са положени деца на 5 и 10 годишна възраст. Под втория слой експертите попадат на още едно погребение, в което откриват останките на възрастен човек. И точно при останките от възрастния човек са намерени няколко древни артефакта. Сред тях има и такъв, който освен, че буди любопитството, остава и с неизяснено предназначение. Този предмет наподобява „очила“ – две бронзови „стъкла“ и бронзова „дъга“. Артефактът е открит до черепа. Историците предполагат, че това всъщност не е нищо друго, а част от погребална маска.

Снимки и още информация - тук