Партиите не искат да поемат отговорност по време на криза, крият се зад служебния кабинет

Парламентът не трябва да вдига бялото знаме. Това заяви президентът Румен Радев пред Дарик радио. Парламентът трябва приеме своята отговорност и да приеме закона - за механизма за отчетност на главния прокурор.

Отсега мога да кажа, че името на сведващия служебен премиер е Гълъб Донев, каза още държавният глава.

Изборите ще бъдат през април, не може да са през март, защото няма време за подготовка на изборнити книжа.

 Радев нарече статията в "Ди велт", която хвали Кирил Петков и Асен Василев, поръчкова.

Не са занимавам с политическо инженерство, но и не позволявам на партии да се месят в моята дейност.

Не мога да контролирам политическите амбиции на дадени хора.

Трудно се гради доверие, когато взимаш авторитет назаем.

Няма модел Радев, има Конституция. Там много ясно е записано, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен да назначи такова", коментира президентът.

"Партиите, в стремежа си да избегнат отговорност да управляват по време на криза, се крият зад служебното правителство", заяви Радев.

Президентът заяви, че заради неуспеха за съставяне на правителство, трябва да бъде разпуснат парламентът, а има много важни закони, които трябва да бъдат приети. Никой явно не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи доверие, за да не губи електорат и се оставя всичко в ръцете на служебното правителство и разбира се – на президента, който трябва да носи отговорност за всичко, коментира Радев.

"Губим от факта, че няма да има парламент, отново. А ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент, които са важни за интеграцията ни в Европа, за Шенген. Наистина ни дели един закон и ще бъде жалко, ако това не стане факт", коментира държавният глава.

"Жалко за всички тези усилия на служебното правителство, мои лични включително. Ние за първи път от 11 години да получим признание от всички европейски институции, от нашите европейски партньори, с вече определена ясна дата – целта е октомври тази година. Остава съвсем малко да се свърши. Аз вярвам, че в рамките на следващите месеци ще бъдат извървени тези стъпки", добави още президентът.

Няма да отричам, че скандалът с Nexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една такава коалиция и управление.

Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации, анализират се причините, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш, добави той.

Повод за коментара му е неуспехът за реализиране на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Преди да стигнем до третия мандат, има първи два мандата, където са големите политически сили. И когато те не успеят или не искат да съставят правителство, тогава, в случая когато не искат, третият мандат е обречен, смята Радев.

Президентът припомни, че е връчил третия мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“.

„Тук имаше големи вълнения в обществото защо не „Демократична България“. Разбира се, че „Демократична България“ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно.

Но Вие знаете, че в последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“.

Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към „Демократична България“ да се състави в правителство, в случая ръководството на „Демократична България“ по-скоро запази мълчание, не каза „не“. Това беше промяната“.

Имаше колебливост, но за първи път той не каза „не“. Това неказване на „не“ породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на „Демократична България“ ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави.

И ние виждаме, че веднага след това г-н Христо Иванов постави условие – ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и „Продължаваме Промяната““, заяви Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от „Продължаваме Промяната“, той е обсъдил този въпрос с представителите на партията. Стана ясно, че няма шанс за правителство, каза Радев.

Държавният глава каза, че е имал пет опции, от които да избира при връчването на третия мандат. Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ показаха, че са готови на всичко, готови са на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия.

Шанс би имала всяка една от другите партии, но аз съм търсил партията, която има най-големият шанс, добави Радев.

Отлагането на датата за присъединяването към Шенген не е плесница за България и Румъния. Това беше плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство.

България и Румъния са изпълнили всички технически критерии за влизане в това Шенгенско пространство и аз няколко пъти, извън дневния ред на Европейски съвет, агресивно взимах думата и настоявах страните, които се колебаят да изложат ясно на масата какви са техните критерии.

В края на краищата – какво още трябва да се направи и как да се регламентира, защото го няма регламентирано. То е извън обхвата на критериите за приемане в Шенгенското пространство. И на тези съвети настава конфузия. И точно поради тази настойчивост, страните, които се колебаят да представят ясни аргументи и на базата на какви европейски документи те ги поставят на масата, това нямаше как да се случи", посочи Радев.

По думите му това е причината поддръжниците за присъединяване на България и Румъния към Шенген да се увеличават непрекъснато, а колебаещите се да намаляват.

Имаме отношения с две страни – Австрия и Нидерландия. Обществото там трябва да бъде убедено, че България и Румъния охраняват надеждно външните граници на ЕС", посочи Радев.

Той заяви, че опазването на границите трябва да бъде ангажимент на целия ЕС, а не България да се справя сама. Няколко проверки през последните месеци доказаха, че България е достатъчно отговорна и надеждна при охраняването на границите и при опазване на информацията, каза още Радев.

"Няма модел Радев, има Конституция. Там много ясно е записано, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен да назначи такова", коментира президентът.

"Партиите, в стремежа си да избегнат отговорност да управляват по време на криза, се крият зад служебното правителство", заяви Радев.

 

Снимка: By President.bg, CC BY 2.5 bg, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77207675