Кула №8 на Бонония разкрива тайните си

Проучването на кула №8 от западната крепостна стена на римската крепост Бонония във Видин, което бе възобновено през този археологически сезон, постигна добри резултати.

„Открити са основите на кулата, установено е времето, през което е изградено това фортификационно съоръжение и са проучени три пласта от късноантичната епоха. За пръв път при тези разкопки се разкри пласт от средновековния Видин, от 13-14 в., и османски период, който е в най-горното ниво на обитаването на тази зона”, каза научният ръководител на проучването доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ – БАН.  Намерени са близо 60 находки – монети, накити, съдове. През следващата седмица предстои обработка на намерената  фрагментирана керамика.

„Имаме пълната подкрепа на кмета, гражданите също ни подкрепят. Следващия месец ще се срещнем с хората, които управляват Видин, и ще предложим работна програма за проучване на общинските терени, под които са останките на Бонония, за да бъде отделена субсидия от самата община”, посочи доц. д-р Димитров.

Той уточни, че ще се кандидатства и за държавно финансиране чрез Регионалния исторически музей. Целта е през следващите няколко години целият участък да бъде проучен и да се разкрие крепостната стена и намиращите се в близост още една кула и западна порта на Бонония.

Кула №8 е открита случайно при изкопни работи за строеж на сграда през 1988 г. През 2014 г. са извършени археологически разкопки, но поради липса на средства, те не са продължили. През 2018 г. са възобновени с подкрепата на Община Видин и с доброволци – археолози, студенти и ученици.